login logo
search-icon

Αναζήτηση

Έπιπλα από τεχνητό ή φυσικό ξύλο; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Σάββατο, 30 Ιανουάριος 2021

έπιπλα από φυσικό ή τεχνητό ξύλο

 

Το ξύλο ως υλικό για κάθε έπιπλο, ανεξαρτήτου χρώματος και σχήματος, καταφέρνει να προσδίδει μια μοντέρνα αλλά και κομψή άποψη στο χώρο. Όπου κι αν συνδυαστεί, είτε σε ένα μικρό είτε σε ένα μεγάλο δωμάτιο, μπορεί να το κάνει να φαίνεται ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο.

 

Ως βασικό υλικό στα έπιπλα του σαλονιού, της τραπεζαρίας αλλά και της κρεβατοκάμαρας, το ξύλο μπορεί να δώσει ένα παραδοσιακό και άλλοτε ένα αποτέλεσμα με ethnic στοιχεία.

 

Στην αγορά είναι διαθέσιμοι 2 τύποι ξύλου, το τεχνητό και το φυσικό. Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό με τις διαφορές τους καθώς και τρόπους καθαρισμού, συντήρησης και βαψίματος!

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος επιλογής του ενός αντί του άλλου είναι το κόστος. Παρακάτω θα δείτε συνοπτικά τις διαφορές ανάμεσα στα 2 διαφορετικά υλικά.

 

Αφή: Η επιλογή του φυσικού ξύλου μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα που γίνεται εύκολα αντιληπτό με την αφή. Από την άλλη, στο τεχνητό ξύλο, μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι πάντοτε αντίστοιχο του φυσικού εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.

Hint: Στη Letto, όλα τα έπιπλα από τεχνητό ξύλο είναι ανάγλυφα και μπορούν να σας δώσουν παρόμοια αίσθηση με αυτή του φυσικού ξύλου.

 

Διάρκεια ζωής & αντοχή: Ο μύθος λέει πως τα έπιπλα από φυσικό ξύλο έχουν μεγαλύτερη αντοχή κατασκευαστικά. Όμως, αυτό έχει σχέση κυρίως με την ποιότητα κατασκευής και έπειτα από το είδος του ξύλου. Για αυτό το τεχνητό ξύλο, αν είναι σωστά δουλεμένο, διαθέτει υψηλότερη αντοχή από το φυσικό.

Hint: Στην Letto, ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζουμε έπιπλα από τεχνητό ξύλο καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, σας προσφέρει έπιπλα αξιόπιστα τα οποία θα σας συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή.

 

Συντήρηση: Σε σχέση με τα έπιπλα από τεχνητό ξύλο, αυτά από φυσικό ξύλο απαιτούν αρκετή περισσότερη φροντίδα και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα και τον κύκλο ζωής τους.

Tip: Δώστε προσοχή όταν καθαρίζετε σ’ έναν χώρο που υπάρχουν έπιπλα από φυσικό ξύλο καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χτυπήσετε την επιφάνεια τους και να αφήσετε σημάδι.

Τι είναι το μασίφ ξύλο;

Εκτός από το φυσικό και τεχνητό ξύλο, υπάρχει και η περίπτωση του μασίφ.

 

Μασίφ χαρακτηρίζεται ένα έπιπλο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από ένα υλικό!

 

Πιο συγκεκριμένα, μασίφ ξύλο είναι ένα συμπαγές κομμάτι ξύλου, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι κομμάτια φυσικού ή τεχνητού ξύλου τα οποία έχουν συγκολληθεί επάνω σε ένα άλλο υλικό ώστε να αποκτήσουν όγκο και μορφή (συνήθως mdf ή νοβοπάν).

 

Πολλές φορές, τα υλικά αυτά συνδυάζονται!

Για παράδειγμα, ένα κρεβάτι που έχει κατασκευαστεί από φυσικό ή τεχνητό ξύλο, μπορεί να έχει σε κάποια σημεία και μασίφ ξύλο, συνήθως στα πόδια στήριξης του κρεβατιού.

 

Pro tip: Τα φυσικά νερά του μασίφ ξύλου, ο τρόπος και οι συνθήκες με τις οποίες αναπτύχθηκε διαβεβαιώνουν ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό στο είδος του.

 

Συμβουλές καθαρισμού & συντήρησης ξύλινων επίπλων

tips καθαρισμούς επίπλων από ξύλο

Για τα έπιπλα από φυσικό ξύλο

Τα έπιπλα από φυσικό ξύλο, σε αντίθεση με αυτά από τεχνητό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μικροχτυπήματα και φθορές, όπως αυτά που αναφέρουμε παρακάτω:

  • Λεκέδες: Αν έχετε κάποιο μικρό παιδί που βρίσκει διασκεδαστική την ενασχόληση με τη ζωγραφική και τους μαρκαδόρους, κρατήστε το μακριά από το έπιπλο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που πέσει κάποιο άρωμα ή καλλυντικό από τα χέρια σας. Δυστυχώς, τέτοιου είδους λεκέδες είναι σχεδόν αδύνατον να καθαρίσουν σ’ ένα έπιπλο από φυσικό ξύλο.
  • Ήλιος: Αν το έπιπλο τοποθετηθεί σε σημείο που ο ήλιος το βλέπει συχνά, σύντομα θα χάσει τη φρεσκάδα και το χρώμα του. Για αυτό θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την τοποθεσία του επίπλου και την επαρκή σκίαση του.
  • Καθαρισμός: Θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί και να αποφύγετε δυνατά καθαριστικά υγρά, καθώς και υπερβολικά βρεγμένα πανιά, αφού μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία στο εσωτερικό του.

 

Για τα έπιπλα από τεχνητό ξύλο

Από την άλλη, ένα έπιπλο από τεχνητό ξύλο υπερτερεί με  χαρακτηριστικά που ενισχύουν τον εύκολο καθαρισμό και τη σωστή συντήρησή του.

  • Λεκέδες: Επειδή δε φέρει επένδυση από βερνίκι, όπως το φυσικό ξύλο, μπορεί να καθαριστεί ακόμα και με οινόπνευμα. Έτσι, οι «καλλιτεχνικές πινελιές» με μαρκαδόρο μπορούν να απομακρυνθούν ακόμη και με τη χρήση καθαριστικών υγρών.
  • Ήλιος: Επιπλέον, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει χρώμα μετά από μήνες σε οποιοδήποτε σημείο και αν το τοποθετήσετε, ακόμη και εκεί που το χτυπάει ο ήλιος.
  • Χτυπήματα: ένα έπιπλό κατασκευασμένο από τεχνητό ξύλο υψηλών προδιαγραφών, παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή ενάντια στα μικροχτυπήματα και τις γρατζουνιές. Για παράδειγμα, ακόμη και αν χτυπήσετε με το δαχτυλίδι σας την επιφάνεια του, μείνετε ήσυχοι! Δεν θα μείνει κανένα σημάδι!

 

Further reading: Ποιες οι διαφορές μεταξύ ενός ξύλινου και ενός ντυμένου κρεβατιού;

Τι να προσέξω κατά το βάψιμο ενός ξύλινου επίπλου

Το ξύλο έχει αναρίθμητες εφαρμογές και διαχρονική αξία που δε θα εκλείψει ποτέ.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που επιθυμείτε να ανανεώσετε μια ξύλινη επιφάνεια ή ακόμα και να την διακοσμήσετε. Όπως είναι αναμενόμενο, χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση κατά το βάψιμο μεταξύ ενός επίπλου από φυσικό ξύλο και ενός από τεχνητό.

 

  1. Η κατάλληλη προετοιμασία της επιφάνειας που θα βαφτεί είναι σημαντική, καθώς το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από το πόσο ομαλό και λείο είναι το υπόστρωμα.
  2. Για την αλλαγή και ανανέωση ενός επίπλου από φυσικό ξύλο, θα πρέπει να τρίψετε όλη του την επιφάνεια, ώστε να φύγει το αρχικό βερνίκι, και έπειτα να περαστεί από πάνω το νέο.
  3. Έπειτα, απλώνετε το χρώμα της επιλογής σας και στη συνέχεια το περνάτε με ένα ειδικό βερνίκι, το οποίο θα σταθεροποιήσει το αποτέλεσμα ώστε να μην ξεφλουδίζει.

 

Tip: Στο τεχνητό ξύλο δε γίνεται να αλλάξετε χρώμα – άλλωστε δε χρειάζεται ανανέωση μιας και δε χαλάει. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί να γίνει αλλαγή με χρώμα κιμωλίας, το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο λείο και ευχάριστο με αυτό στο φυσικό ξύλο.

 

Καθώς αναζητάτε την καλύτερη επιλογή για το έπιπλο σας, αναλογιστείτε τις ανάγκες σας. Η Letto προσφέρει κατασκευές με υλικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών και πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τη ασφάλεια και την οικολογική σύστασή τους.

 

Ανακαλύψτε μια μεγάλη συλλογή με δημιουργίες από διάφορα υλικά, όπως τεχνητό και φυσικό ξύλο, ντυμένα αλλά και λακαριστά, που θα δώσουν ζωντάνια και θα φέρουν το στοιχείο της φύσης στο χώρο σας!

Επιλέξτε το ξύλινο κρεβάτι που σας ταιριάζει!

To top
x espa-banner